Vest Keramiek Gouda-Holland / van Woerden Gouda Aardewerk - verzameling collectie catalogus e-mails Hugo en Marius links
home fotoboek catalogus collectie 1983 archief e-mail nu en toen herkennen English Englisch
Marius en Hugo van Woerden - nu en toen

Marius van Woerden woont nog in Canada, zodat mondeling contact moeilijk is. Hugo van Woerden woont echter in Nederland en is nog werkzaam in het bedrijf van zijn kinderen. Ik ben een aantal keren bij hem op bezoek geweest.

We woonden in onze jeugd vlak bij elkaar en konden daarom gemeenschappelijk herinneringen uit onze jeugd ophalen.
Hieronder staan korte fragmenten van onze gesprekken, zoals ik mij die kan herinneren.


  Hugo van Woerden - eerste bezoek fabriek in Nieuwkoop februari 2017 top

Hugo van Woerden fabriek Nieuwkoop 2019
Pottery Direct is een bedrijf van de kinderen van Hugo. Het bedrijf is een internationale groothandel in bloempotten. In 2016 hebben ze de failliete fabriek Gemovers in Nieuwkoop overgenomen. Ze konden daardoor een gedeelte van de potten die ze verkochten, zelf produceren.

Hugo van Woerden fabriek Nieuwkoop 2019
Hugo werkt nog in de fabriek. Hij had een ruimte met allerlei mineralen waarin hij experimenteerde met nieuwe glazuren. Deze glazuren werden uitgeprobeerd op proefpotjes die niet helemaal geglazuurd werden. Hiernaast staat een voorbeeld.

Bij Vest waren de glazuren vaak onvoorspelbaar. Een leuke bijkomstigheid voor een verzamelaar.

Tegenwoordig willen bedrijven die potten kopen, dat de potten allemaal hetzelfde zijn. Een nieuw model pot moet dus reproduceerbaar zijn wat betreft vorm en glazuur.


 
  Hugo van Woerden - tweede bezoek fabriek in Nieuwkoop 2019 top

Hugo van Woerden fabriek Nieuwkoop 2019
De nieuwe fabriek van Pottery Direct in Nieuwkoop is helemaal geautomatiseerd. Op uitnodiging van Hugo zijn we wezen kijken. Bij de ontvangst bleek dat Hugo er enkele oude Vest vazen had staan die ik nog niet in mijn verzameling had.
Hugo van Woerden fabriek Nieuwkoop 2019
Hugo staat op de foto's met een oude schaal (BA5) en pot (BA1). Beide uit de van Woerden periode.

De geautomatiseerde fabriek was heel bijzonder. Allerlei robots zorgden voor het mengen van de klei, het vormen en bakken van potten. Personeel was alleen nodig voor het neerzetten van zakken met kleipoeder en vaten met glazuren. Uiteindelijk stonden de complete potten op een lopende band waar ze van af gehaald werden om ze te verpakken.

 
  Hugo van Woerden - bezoek showroom Ede juli 2019 top

Hugo van Woerden pat  potje
In de showroom staan ook een aantal oude Vest vazen. De zonen van Hugo kopen een enkele keer iets waarvan ze vermoeden dat het Vest is.

Een onopvallend potje dat hiernaast staat, is specaal gemaakt op verzoek van een handelaar in vleeswaren. Hij wilde een leuk potje voor paté en bestelde er 100.000. Deze zijn door Marius en Hugo geleverd.

Hugo van Woerdenkindervoetjes
Op de foto links staat een bloemenvaas met de afdruk van voetjes van een van de kinderen van Hugo van Woerden.

Vest gebruikte in deze periode een gladde glimmende witte glazuur.

 
  Marius en Hugo van Woerden - Brothers Stoneware CO. Canada - jaren 80 top

Brothers-Stoneware-3a Canada Brothers-Stoneware-1a Canada
In Canada begonnen Hugo en Marius met een fabriek, Brothers Stoneware CO. Canada.

Hugo gebruikt nog steeds dit servies.

 
  Marius en Hugo van Woerden - Brothers Potteries Canada - jaren 90 top

Brothers-Potteries-1a Canada Brothers-Stoneware-2a Canada
Marius en Hugo maakten in Canada ook onder een andere naam aardewerk. Rechts staat een kan van Brothers Potteries en links een bloempot. Hieronder een kom. Alle drie nog steeds in het bezit van Hugo.

De kan heeft nummer 601 en de kom 630.

Brothers-Stoneware-3a Canada

 
  Hugo van Woerden en "De Steenuil" in Rijswijk (ZH) - eind jaren 50 en begin jaren 60 top

Steenuil in Rijswijk Marius en Hugo woonden in de Herenstraat in Rijswijk (Z-H). Hun ouders hadden een winkel met Zuivelprodukten. die later uitgebreid werd tot een van de eerste zelfbedieningwinkels in Nederland. In het verlengde van de Herenstraat, lag de Geestbrugweg. Mijn vader had daar een groentewinkel, ongeveer 650 m van de winkel van van Woerden. Tegenover de winkel van van Woerden lag de pottenbakkerij De Steenuil van Henk Goossen.

Al op jeugdige leeftijd startte Hugo zijn carriére in de pottenbakkerij. Dit gebeurde door een kopje koffie. Toen hij binnen wilde lopen bij De Steenuil, kreeg hij te horen dat dat alleen kon als hij zorgde voor een kopje koffie. Dit was snel geregeld want aan de overkant van de straat was zijn moeder best bereid om koffie te zetten. Sindsdien bezocht hij geregeld de pottenbakkerij, deed klusjes en leerde ook vaasjes draaien en glazuren. Op de ULO heeft hij niet lang gezeten. Hij ging bij De Steenuil werken. Hier moest je hard doorwerken want je kreeg alleen betaald als je voldoende vaasjes had gemaakt.

Ook Marius maakte bij De Steenuil vaasjes. Het vaasje hiernaast zou misschien door Marius of Hugo gemaakt kunnen zijn.

 
  Marius van Woerden - beker uit 2008 - Canada top

beker Marius van Woerden 2008
In 2008 bezocht Marius in Ontario de Pottery van Donn Zver. In deze pottenbakkerij maakten 15 regionale pottenbakkers 1000 bekers voor een goed doel. Het project heette de 1000 MUG-A-THON. Marius heeft er 100 gemaakt. Je kreeg een beker na donatie van $20.

De bekers zijn met de hand gedraaid en ze zijn gesigneerd met "Marius". De beker hiernaast is 1 van de 100 die er gemaakt zijn.

Bron:
Antique & Collectibles Trader : Marius van Woerden article


home fotoboek catalogus collectie 1983 archief e-mail nu en toen herkennen English Englisch