Vest Keramiek Gouda - van Woerden aardewerk -  verzameling-vaas kruik herkennen model en glazuur

Informatie over Cor Gijben

De informatie bestaat uit twee delen. Het eerste deel is een biografie met foto's van 1945 tot nu. Klik ergens op de inhoud hieronder om naar de biografie te gaan.
Het tweede deel gaat over het gebruik van computer, internet en het maken van websites vanaf 1988 tot nu.

  biografie met foto's top

foto's uit biografie van Cor Gijben
1945 - 1951 Kleuterjaren - Rijswijk (ZH)
1951 - 1957 St Gerardus Majella School in Den Haag
1957 - 1965 RK ULO St. Maarten - Sint Maartens Lyceum
1965 - 1966 Militaire Dienst
1966 - 1974 Farmacologisch Laboratorium Gistfabriek Delft
1974 - 1976 Leraar biologie in Rijswijk (ZH) en Best
1976 - 1995 Leraar biologie op het mgr Zwijsen College Veghel
1995 - 2005 ICT in de biologielessen op het Zwijsen College
2005 - 2008 Laatste jaren op het Zwijsen College
2008 - 2019 Pensionering

  computer en internet top

Commodore 64 Al sinds 1994 maak ik gebruik van internet. Als leraar maakte ik al snel websites met oefentoetsen voor leerlingen. Belangstelling voor computers had ik echter al langer.

In 1988 kocht ik mijn eerste computer. Een Commodore 64 die zo verouderd was dat hij niet meer op school gebruikt kon worden. Om programma's en gegevens op te slaan, werden cassettebandjes gebruikt. Je kon zelf eenvoudige DOS programma's maken Ook waren er eenvoudige spelletjes zoals Paperboy en Tapper. Voor het laden van een spelletjes moest je wel veel geduld hebben. Het duurde meer dan 5 minuten. Het beeldscherm was monochroom.
(foto: www.bidorbuy.co.za)

Philips NMS9100 computer

De eerste bruikbare computer was de Philips NMS-9100 met twee 720KB diskdrives. De programma's en de opslag van bestanden stonden op floppy disks van 3,5 inch. Ik gebruikte Cijferplan (voor schoolcijfers) en Word Perfect. Er was een muis die ik niet kon gebruiken bij mijn progamma's. Eigenlijk was het gewoon een typemachine waarmee je documenten kon maken. De documenten kon je dan wel printen.
(foto: www.reddit.com)

De volgende computer was een Highscreen, in 1991 gekocht bij Vobis. Hij had een harde schijf, een diskdrive voor 3,5 inch floppydisk. Op deze computer was Windows 3.1 geÔnstalleerd. Het gebruik van dit programma leverde voor mij geen voordeel op. Je kon toch geen twee programma's tegelijk gebruiken.

In 1995 kocht ik een Highscreen met Windows 95. Ik gebruikte toen al internet maar wist niets van programmeren. Op een cursus aan de VU in Amsterdam leerde ik het gebruik van HTML. Het was fascinerend om te zien welk effect HTML-codes hadden op een beeldscherm. Vooral hoe je een link kon maken.

De eerste HTMl pagina's maakte ik met kladblok en met het knippen en plakken van codes. Dit ging op een gegeven moment helemaal fout en dus moest er een boek over HTML aan te pas komen.

Hoewel er verschillende HTML-editors zijn, werk in nog steeds alleen met kladblok. Zelfs toen ik oefenopgaven maakte voor de website van Uitgeverij Malmberg. Een belangrijk voordeel is dat de bron van mijn webpagina geen overbodige codes bevat en dus erg overzichtelijk blijft. Een nadeel is dat de kans op fouten groter is. Daarom controleer ik alle pagina's met de officiŽle Validator van het W3C.

Mijn websites missen toeters en bellen maar zijn daardoor wel duidelijk wat betreft informatie.
In mijn biografie staat bij 1995 - 2005 een gedeelte over het toepassen van ICT in de biologielessen op het Zwijsen College.